Διευθυντής Κ.Ε.Θ.: Καττάμης Αντώνιος, Παιδίατρος Αιματολόγος – Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Αιματολογίας – Ογκολογίας Α΄ Παδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρόκα Κλεονίκη, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β΄

Τουρκαντώνη Ναταλία, Αιματολόγος

Κατσιμπάρδη Κατερίνα, Παιδίατρος

Αυγερινού Γεωργία, Αιματολόγος

Φιλιππίδου Μαρία, Παιδίατρος

Τομεάρχης: κα Ντούμου Αγάπη, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-7467804

Προϊσταμένη κλινικής:  κα Μπουκουβάλα Χαρίκλεια, Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 – 7452117

Προϊσταμένη εξωτερικών ιατρείων:  κα Μητροβγένη Σοφία, Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 – 7452135

Γραμματεία: Νικολάου Μαρία, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7452130 

 

 

– Οι εργαζόμενοι του Συλλόγου μας στην Κλινική του Κ.Ε.Θ., είναι η ψυχολόγος Χρυσανθοπούλου Πένυ και η εργοθεραπεύτρια Αδαμάκη Μαρία.

Η ψυχολόγος Χρυσανθοπούλου Πένυ, μας γράφει…

Ο ρόλος του ψυχολόγου σε ένα τμήμα όπως το Κ.Ε.Θ., είναι σημαντικός. Η βασική επιδίωξη είναι η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των γονιών τους. Εκτός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που ασχολούνται καθαρά με το ιατρικό κομμάτι, επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, παιγνιοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών. Ιδιαίτερα ο ρόλος των ψυχολόγων είναι διπλός, γιατί εκτός των παιδιών χρειάζονται και οι γονείς ψυχολογική στήριξη. Τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα δύσκολη και επίμονη πραγματικότητα και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα αρκετές φορές είναι δύσκολη. Ο ψυχολόγος πρέπει να είναι ειλικρινείς και με ενσυναίσθηση. Τα παιδιά διαθέτουν ένστικτο και θέλουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που όχι μόνο θα κατανοήσει τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους, αλλά θα είναι διαθέσιμος να απαντήσει με ειλικρίνεια σε τυχόν ερωτήσεις που θα τεθούν από το παιδί.

Ο ψυχολόγος οφείλει να βοηθήσει το παιδί, όχι μόνο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αλλά και να το βοηθήσει να μοιραστεί συναισθήματα, φόβους, έννοιες και προβληματισμούς. Τα μικρότερα παιδιά αρκούνται στο να παίζεις  μαζί τους, να ασχολείσαι με οποιαδήποτε δραστηριότητα προκειμένου να περνάει λίγο ευχάριστα ο χρόνος τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά, προτιμούν κυρίως να μιλούν, να μιράζονται συναισθήματα και φόβους που συνήθως ντρέπονται  ή διστάζουν να συζητήσουν με τους γονείς τους. Η αρχική επαφή πολλές φορές δεν είναι εύκολη, τα παιδιά δεν δέχονται έναν “ξένο” εύκολα στο δωμάτιό τους και συνήθως ζητούν να παραμείνουν και οι γονείς. Με τον καιρό, όταν αποκτάται οικειότητα, πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά ζητάνε από τους γονείς να φύγουν από το δωμάτιο. Ακόμα και οι γονείς κάποιες φορές είναι καχύποπτοι προς τους ψυχλόγους και χρειάζεται προσπάθεια μέχρι να τους αποδεχτούν και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να βασιστούν πάνω τους και να τους εμπιστευτούν. Ο ψυχολόγος καλείται να κερδίσει αυτή την εμπιστοσύνη, ώστε να εκφραστούν τα συναισθήματα των γονιών και να μπορέσει να διαχειριστεί την αγωνία και τους φόβους τους.

Η εργοθεραπεύτριά μας, Αδαμάκη Μαρία, γράφει..

“Ο εργοθεραπευτής στο Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο, με την βοήθεια ειδικών επιλεγμένων και σκόπιμων δραστηριοτήτων έχει τη δυνατότητα, κερδίζοντας την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών, να προάγει την σωματική και ψυχική τους υγεία. Η εργοθεραπευτική παρέμβαση προκειμένου να πετύχει την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, έχει σαν βασικούς στόχους:

  • έκφραση συναισθημάτων, σκέψεων και αναγκών του παιδιού.
  • βελτίωση της εικόνας σώματος, αυτοεκτίμησης και αυτοδιάθεσης.
  • ενθάρρυνση για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστριότητες.
  • βελτίωση της προσαρμοστικής συμπεριφοράς.
  • ελάττωση στρες – άγχους – φόβου.
  • ανάπτυξη κινητικών, γνωστικών, αισθητηριακών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού που λόγω της νόσου περιορίζονται ή μειώνονται.

Εξάλλου, όλοι ξέρουμε ότι ένα ενεργητικό παιδί είναι και ένα υγιές παιδί και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός σκοπός όλων των επαγγελματιών που ασχλούνται με το νοσηλευόμενο παιδί.”

 Στο Τμήμα εργάζονται επίσης, η Κοινωνική Λειτουργός – Γαλαριώτη Νικολέττα και η Μουσικοπαιδαγωγός – Αμανάκη Σοφία.